Goda regionala exempel

Gör nytt av det nötta

Hos Rag2Rug i Vetlanda får gamla handdukar och lakan nytt liv. Genom hållbart hantverk skapas mattor, kuddar och dukar av textilier som annars hade slängts. Samtidigt får kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden chans till praktik.

Läs mer

En insats för klimatet

I  DeLa-butiken på Österängen i Huskvarna tas livsmedel om hand som annars skulle varit matsvinn i livsmedelsbutiker i trakten. DeLa står för diakonalt effektivt livsmedelsansvar och drivs av organisationen Hela människan. Maten säljs till en billig peng och för personer med begränsad ekonomi finns det möjlighet att ansöka om medlemskap för att på så vis handla till reducerat pris. Butiken delar även ut matkassar via diakonal verksamhet. Butiken drivs helt ideellt och de anställda är personer som av olika anledningar är på väg in i arbetslivet igen.

Läs mer

Hållbart för både människa och miljö

Cykelstaden Jönköping arbetar med cykel som transportlösningar för gods och människor. Det vill säga miljöanpassade alternativ till biltransporter i centrala staden. Affärsidén är enkel; att erbjuda lösningar för kunder i en förtätad stad som tillgodoser deras behov av snabba, kostnadseffektiva och miljömärkta leveranser.

Kafé Cykelstaden är en del av Cykelstaden Jönköping som arbetar aktivt för att hjälpa människor in på arbetsmarknaden. Den psykiska ohälsan är ett stort och kostsamt problem idag som man vill utmana genom att erbjuda en sund och tillåtande arbetsmiljö där alla kan få plats. Kafé Cykelstaden finns i samma lokaler som Jönköpings stadsbibliotek och Jönköpings läns museum och erbjuder ett vegetarisk och veganskt utbud.

Läs mer